بی گندم نان نیست، بی نان سفره، بی سفره عشق! بی عشق سخن نیست، فریاد و دعوا نیست، خنده و شوخی نیست! روح در چهره و نگاه در چشم می­ خشکد، دست در بیکاری فرسوده می­شود، بی گندم زندگی نیست!
ایرانیم! زبانم پارسی ست، احساسم شرقی ست، همه­ ی ریشه­ های من در این باغچه است و این ریشه آنقدر عمیق در خاک فرو رفته که به ضرب تبر جدا شدن از آن نتوانم! شکفتن در این باغچه میسر است و ققنوس تنها در این اتاق جوجه می ­آورد، من اینجایی هستم، چراغم در این خانه می ­سوزد، آبم در این کوزه ایاز می ­خورد، سفر را دوست دارم، کوچ را هرگز!
می­ خواهم در این خانه بمانم و در این خانه بمیرم، نانم در این سفره است، سفره­ای به بزرگی ایران، این سفره باید همه را سیر کند، همه ­ی مردم ایران را و … چنین باد!
گندم خیلی چیزهاست! برای گیاه­ شناس یک علف، برای شیمی دان یک ترکیب آلی، برای متخصص ژنتیک، یک موجود زنده، برای کشاورز یک زراعت، برای کامیون بار، برای کارگر مزد، برای تاجر کالا، برای آسیابان مشتری و برای نانوا آرد است. یک بانکدار به گندم به عنوان یک سرمایه و یک سیاست­مدار به عنوان یک معضل سیاسی به آن نگاه می­ کند. حیوانات روی آن چرا می­ کنند. برای محیط زیست، پوشش زمین است. در دین یک سمبل است. برای هنرمند، یک مدل و برای توده­ های میلیونی یک زندگی است.

تاریخچه گندم

طبق مدارک موجود منطقه پیدایش گندم ابتدا در سوریه و فلسطین بوده و از آنجا به مصر و بین النهرین و سپس به ایران آمد و ازطریق ایران به هندوستان، ترکمنستان، چین، روسیه و بالاخره اروپا رفت و سپس به سایر نقاط دنیا انتقال یافت. گفته می ­شود که گندم حدود 12 تا 17 هزار سال قبل از میلاد مسیح در خاورمیانه کشت می ­شده است. گندم به صورت امروزی از اول وجود نداشته بلکه از ترکیب گونه­ های وحشی که به طور تصادفی با هم ترکیب گردیده ­اند، به وجود آمده است. بدین صورت که گندم­ های تتراپلویید (tetraploid) از ترکیب گونه­ های Triticumو Aegilops به وجود آمده ­اند.

ارزش غذایی گندم

بشر قبل از این که به موارد مصرف سایر گیاهان پی ببرد، گندم را شناخت و از آن به عنوان غذا استفاده کرد. آرد حاصل از گندم 60 تا 70 درصد انرژی غذایی بشر را تأمین می­ کند. گلوتن گندم دارای 85% پروتئین، 3/8% چربی، 6% نشاسته . 7/0% خاکستر است. پروتئین گندم از لحاظ غذایی فوق العاده پر انرژی است بخصوص سبوس آن دارای پروتئین زیادی می ­باشد.طبق گزارش فائو، در جهان سالانه 85 میلون تن پروتئین مصرف می­ شود که حدود 40میلیون آن از غلات بخصوص گندم تأمین می ­شود. 100 گرم نان در بدن انسان 260 کالری تولید می­ کند که برابر با 70 گرم بیسکوییت، 70 گرم برنج خام، 70 گرم خمیر خام و 350 گرم سیب زمینی می ­باشد.

اهمیت اقتصادی گندم

گندم بیش از هر محصول دیگری در دنیا کشت می­ گردد، بیش از هر محصول دیگری تأمین کالری نموده و بیشترین پروتئین را در جیره غذایی عرضه می­ کند. تجارت بین الملل روی گندم به تنهایی، از تمام محصولات دیگر تجاوز می­ کند. سازش به طیف وسیعی از شرایط محیطی است. از سرمای 30- تا گرمای بالای 50 درجه سانتیگراد را تحمل می­ کند.