جو

مقدمه جو

جو از قدیمی ­ترین محصولات زراعی دنیا بوده که قدمت آن را زیادتر از گندم و ارزن می دانند. در دنیا جو پس از گندم، برنج و ذرت چهارمین سطح زیر کشت را به خود اختصاص داده و در ایران پس از گندم بیشترین سطح زیر کشت را دارد.دانه جو در بین ملت های مختلف احترامی خاص داشته است. چینی ها جو را یکی از نباتات مقدس و یونانی ها جو را اولین غذایی که خداوند برای انسان خلق کرده است می دانسته اند.

ارزش غذایی جو

متخصصان علوم تغذيه اعتقاد دارند كه رژيمهاي غذايي مبتني بر پروتئين بر رژيمهاي نشاسته اي ارجحيت دارد.سبد غذايي خانوار در بسياري از كشور هاي جهان سوم از درصد بالاي نشاسته و فيبر گياهي به علت فراواني و ارزاني نسبي سبزيجات برخوردار است كه درصورت افزايش مواد پروتئيني آن و كاستن از درصد نشاسته از سبدخانواده، موجبات توسعه و ارتقاء سلامت جامعه فراهم خواهد شد. اين مهم با توليد هر چه بيشتر و ارزانتر نهاده هاي مرتبط با توليد شير وگوشت امكان پذير بوده و دانه جو به عنوان يك غله ارزان براي تغذيه دام مي تواند نقش به سزائي درتأمين اين پروتئين داشته باشد.جو گياهي مقاوم به خشكي ،گرما وكمبود مواد غذايي درخاك است ودر بيش از يكصد كشوردنيا كشت ميشود و اولين غله بومي شده در جهان است كه به دست بشر كشت وكار ميشده تا غذاي خود وچهارپايانش را بدست آورد .

تاریخچه جو

موطن اصلي جو را كشور حبشه ، اتيوپي امروز و نيز آسياي جنوب شرقي ميدانند وبعضي هم كشور تبت را يكي از مراكز بومي شدن جو زراعي دانسته اند جو از خانواده غلات و ازمحصولات اساسي بوده كه در تغذيه دام مصرف ميشود و منبعي سرشار ازمواد تخميري مانند مالت ،همچنين بخشي از مواد تشكيل دهنده غذاهاي سالم براي انسان ميباشد .دربسياري از كاوش هاي باستان شناسي درجلگه بين النهرين واطراف رود نيل واهرام فراعنه مصر باستان دانه جووآثار مواد غذايي تهيه شده از آن كشف شده است.

شرایط اقلیمی جو

جو در شرایط آب و هوایی گوناگون از مناطق بسیار سرد نیمکره شمالی تا دشت های گرم هند، از دلتای رود نیل تا جلگه های مرتفع تبت، از مناطق خشک صحرای آفریقا تا جلگه های آمریکای جنوبی و مرکزی، در زمین های قلیایی مصر، ترکستان و استرالیا کشت شده است.دارای مقاومت به خشکی، یخبندان و شرایط شور و قلیلیی است. در ایران در نقاط مختلف با شرایط گوناگون آب و هوایی، چه به صورت دیم و چه آبی کشت می گردد