کینوا

quinoa mainpag2

معرفی کینوا (Quinoa)

کینوا با نام  علمی  chenopodium quinoa willd از خانواده chenopodiaceae گیاهی یکساله و دارای شباهت ظاهری و قرابت با علف هرز سلمک یا سلمه تره است. کینوا بسیار خوش هضم بوده حتی سبکتر . خوش هضم تر از دانه های برنج میباشد. منبع غنی آهن، پروتئین، منیزیم، فیبر، فسفر و ویتامین ب 2 میباشد.کینوا مقدار قابل توجهی پروتئین دارد،9 اسید آمینه ضروری دارد. پروتئین مورد نیاز بدن انسان به راحتی با مصرف آن تامین میشود.

رشد آن بیشتر روی کوه های بلند میباشد. کشور های پرو، شیلی، بولیوی، و اکوادور از تولید کننده های اصلی آن میباشند.

ارزش غذایی کینوا

برگ ها عمدتا به عنوان یک سبزی برگدار مثل اسفناج خورده میشوند. از برگهای جوان کینوا به عنوان سبزی تازه و یا به صورت پخته در ترکیب غذایی مانند خوراک سبزیجات، کوکو و آش استفاده میشود. محصول اصلی این گیاه دانه های آن استکه دارای ارزش غذایی بالایی است. محصول کینوا تحت عناوین خاویار گیاهی یا برنج اینکا نام گذاری شده است. ارزش غذایی بسیار بالای دانه یا بذر آن موجب مقایسه آن توسط سازمان خوارو بار جهانی (FAO) با شیر خشک گردید. پروتئین کینوا از نظر کمی و کیفی بهتر از دانه غلات متداول است و میزان پروتئین آن دوبرابر گندم میباشد (Lilian,2009). بذر کینوا مقدار لیزین بیشتری از گندم دارد و از نظر میزان اسید آمینه ها تعادل بهتری برای تغذیه انسان و دام نسبت به گندم دارد. کینوا در آمریکا برای تولید آرد ، سوپ، غلات صبحانه و تولید الکل استفاده میشود.

شرایط آب و هوایی

کینوا نیاز به روزهای کوتاه و دماهای خنک برای رشد دارد. نواحی آمریکای جنوبی  که هنوز هم در آنجا کینوا تولید میشود نواحی کشاورزی جاشیه ای هستند که مستعد خشکی هستند و خامایی با حاصلخیزی کم دارند. کینوای کاشته شده در ارتفاعات بالاتر 7000 تا 10000 فوت در کلورادو گل میدهد و دانه تولید میکند زیرا برای رشد ایده آل و تولید دانه نیاز به دمای پایین دارد. گیاه کینوا معمولا در برابر یخبندان های سبک (30 تا 32 درجه فارنهایت) مقاومند. در شرایط دمای کمتر از 28 درجه فارنهایت 70-80 درصد بوته ها از بین میروند.