

تاریخچه گندم
طبق مدارک موجود منطقه پیدایش گندم ابتدا در سوریه و فلسطین بوده و از آنجا به مصر و بین النهرین و سپس به ایران آمد و ازطریق ایران به هندوستان، ترکمنستان، چین، روسیه و بالاخره اروپا رفت و سپس به سایر نقاط دنیا انتقال یافت. گفته می شود که گندم حدود 12 تا 17 هزار سال قبل از میلاد مسیح در خاورمیانه کشت می شده است. گندم به صورت امروزی از اول وجود نداشته بلکه از ترکیب گونه های وحشی که به طور تصادفی با هم ترکیب گردیده اند، به وجود آمده است. بدین صورت که گندم های تتراپلویید (tetraploid) از ترکیب گونه های Triticumو Aegilops به وجود آمده اند.
ارزش غذایی گندم
بشر قبل از این که به موارد مصرف سایر گیاهان پی ببرد، گندم را شناخت و از آن به عنوان غذا استفاده کرد. آرد حاصل از گندم 60 تا 70 درصد انرژی غذایی بشر را تأمین می کند. گلوتن گندم دارای 85% پروتئین، 3/8% چربی، 6% نشاسته . 7/0% خاکستر است. پروتئین گندم از لحاظ غذایی فوق العاده پر انرژی است بخصوص سبوس آن دارای پروتئین زیادی می باشد.طبق گزارش فائو، در جهان سالانه 85 میلون تن پروتئین مصرف می شود که حدود 40میلیون آن از غلات بخصوص گندم تأمین می شود. 100 گرم نان در بدن انسان 260 کالری تولید می کند که برابر با 70 گرم بیسکوییت، 70 گرم برنج خام، 70 گرم خمیر خام و 350 گرم سیب زمینی می باشد.




اهمیت اقتصادی گندم
گندم بیش از هر محصول دیگری در دنیا کشت می گردد، بیش از هر محصول دیگری تأمین کالری نموده و بیشترین پروتئین را در جیره غذایی عرضه می کند. تجارت بین الملل روی گندم به تنهایی، از تمام محصولات دیگر تجاوز می کند. سازش به طیف وسیعی از شرایط محیطی است. از سرمای 30- تا گرمای بالای 50 درجه سانتیگراد را تحمل می کند.