کمبود ازت

کمبود ازت معمول ترین و گسترده ترین کمبود عناصر غذایی در غلات دانه ریز است. گیاهان مبتلا به کمبود ازت در مقایسه با گیاهان سالم به خاطر اختلال در روند تشکیل کلروفیل رنگ پریده و زرد هستند. علائم اختصاصی کمبود ازت مانند کمبود های فسفر و پتاسیم ابتدا در مسن ­ترین برگ­ ها ظاهر می شود، در حالی که برگ­ های جوان نسبتاً سبز باقی می­ مانند. برگ­ های مسن ­تر نسبت به برگ­ های جوان ­تر کم رنگ تر شده کلروز در نوک برگ ایجاد می­ گردد که این کلروز تدریجاً در قاعده برگ به رنگ سبز روشن تبدیل خواهد شد. در حالی که کلروز در سایر برگ ­ها گسترش می ­یابد، مسن­ ترین برگ­ ها به طور کامل کلروزه شده و از رنگ زرد به رنگ سفید تغییر می­ کنند.ولی بر عکس کمبود های فسفر و پتاسیم ، نکروز (مرگ غیر طبیعی برگ یا قسمتی از آن) برای مدتی به وجود نمی ­آیند. گل­دهی و مرحله رسیدن گیاهان مبتلا به کمبود ازت قبل از گیاهان سالم (دارای ازت کافی) شروع می ­گردد.

در مزرعه علایم تقریباً همیشه به صورت قطعاتی با رنگ سبز روشن یا زرد ظاهر می­ گردند، که ممکن است به سرعت گسرش یابند، بنابراین در مدت زمان نسبتاً کوتاهی کل مزرعه رنگ زرد پیدا می­کند.

Nitrogen-deficient wheat plants (right) showing growth depression and yellowing due to chlorosis. Control plants on left. For more information, see CIMMYT's Wheat Doctor: http://wheatdoctor.cimmyt.org/index.php?option=com_content&task=view&id=154&Itemid=45&lang=en. Photo credit: CIMMYT.

nitrogen smaller plants less tillers

دیدگاهتان را بنویسید